Francine Mestrum

Ik geloof dat sociale rechtvaardigheid nauw verbonden is met milieurechtvaardigheid, vrede en democratie. Mijn doel met DiEM25 en Be Europese Lente is om deze onderwerpen in het Europese politieke debat te brengen. Ik behaalde mijn PhD met een thesis over de mondiale armoede-retoriek en doe sindsdien onderzoek naar sociaal beleid. Als een globale activiste maak ik [...]

Ik geloof dat sociale rechtvaardigheid nauw verbonden is met milieurechtvaardigheid, vrede en democratie. Mijn doel met DiEM25 en Be Europese Lente is om deze onderwerpen in het Europese politieke debat te brengen.

Ik behaalde mijn PhD met een thesis over de mondiale armoede-retoriek en doe sindsdien onderzoek naar sociaal beleid. Als een globale activiste maak ik deel uit van de Internationale Raad van het Wereld Sociaal Forum, het Uitvoerend Comité van het Sociaal Forum voor Gezondheid en Sociale Bescherming en het Organiserend Comité van het People Europe Forum in Azië. Ook heb ik het wereldwijde netwerk van Global Social Justice opgericht. Naar onze mening is sociale bescherming geen correctief mechanisme voor een mislukt economisch systeem, maar moet sociale bescherming gericht zijn op sociale rechtvaardigheid en als een sociaal gemeenschappelijke “common” worden beschouwd, een startpunt voor systeemverandering om precies te zijn. Sinds het Verdrag van Maastricht begin jaren negentig heb ik een actieve rol gespeeld in verschillende ‘verzetsgroepen’ die werken aan alternatieven voor het huidige EU-kader. Het begon met ‘Agenor’ en de organisatie van onze conferenties over ‘Europese alternatieven’, dan de Belgische groep ‘Charta 91’ en onze conferentie over racisme en burgerschap op Europees niveau, en later het Europees Sociaal Forum en de AlterSummit-groeperingen.