Marita de Neubourg

Europa is aan een fundamentele verandering toe: zelfgenoegzaamheid en arrogantie van de Europese technocraten in Brussel zijn de oorzaak dat de burger niet meer gelooft in de EU, met als gevolg pessimisme, nationalisme, extremisme en opkomst van het fascisme. Daarom is een beweging als DiEM25 nodig, om aan te tonen dat er wel een alternatief is, [...]

Europa is aan een fundamentele verandering toe: zelfgenoegzaamheid en arrogantie van de Europese technocraten in Brussel zijn de oorzaak dat de burger niet meer gelooft in de EU, met als gevolg pessimisme, nationalisme, extremisme en opkomst van het fascisme.

Daarom is een beweging als DiEM25 nodig, om aan te tonen dat er wel een alternatief is, dat er wel hoop is. Europa moet democratiseren met transparante instellingen die niet ten dienste staan van banken en multinationals. Overal in Europa zijn er miljoenen mensen die op het einde van hun loon nog een stukje maand over hebben, die zich uit de naad werken voor de dividenden van de aandeelhouders. De crisis, het klimaat, migratie… al deze problemen stoppen niet aan onze grenzen, dat moet op Europees niveau aangepakt worden. Wij eisen met DiEM25 dat vrouwen het volledige zelfbeschikkingsrecht hebben over hun lichaam. “Baas in eigen buik” bestaat nog steeds niet in Malta en andere mini-staatjes. Reactionaire en religieuze krachten – zoals in Polen en Hongarije – morrelen aan dat zelfbeschikkingsrecht. Wij zijn ervan overtuigd dat de onderdrukking van vrouwen in één Europese lidstaat een bedreiging vormt voor de vrouwen in alle lidstaten.