Nigel Munisamy

Migratie is geen probleem op zich, maar gedwongen migratie is dit wel. Er moet dringend een oplossing gevonden worden, niet alleen voor de slachtoffers, maar ook als reactie op het gebruik ervan als hondenfluitje van extreem-rechts. Alle humanitaire hulp die wij sturen en alle maatregelen van Fort Europa zullen de enorme omvang van de situatie [...]

Migratie is geen probleem op zich, maar gedwongen migratie is dit wel. Er moet dringend een oplossing gevonden worden, niet alleen voor de slachtoffers, maar ook als reactie op het gebruik ervan als hondenfluitje van extreem-rechts. Alle humanitaire hulp die wij sturen en alle maatregelen van Fort Europa zullen de enorme omvang van de situatie niet aanpakken. Alleen maatregelen die in de landen aan de bron worden genomen, zullen dit oplossen, zowel voor ons hier in Europa als voor degenen die om welke reden dan ook gedwongen zijn hun huizen te ontvluchten.

Als zoon van een migrant uit het Britse rijk ben ik Brits van geboorte en nu, na 42 jaar verblijf en werk in Europa en de wereld, met het Orchestre Royal Philharmonique de Liège, ook een Belgisch staatsburger. Mijn kinderen wonen nu buiten België, zodat migratie in welke vorm dan ook deel uitmaakt van mijn leven. De huidige schok van de Brexit heeft mij doen beseffen dat als er niets verandert aan de manier waarop de Europese Unie wordt bestuurd, zij misschien niet zal overleven. Toen ik Yanis Varoufakis leerde kennen en zijn werk begon te lezen en besefte dat een in Londen opgeleide Griekse econoom niet alleen een politieke beweging, DiEM25 had opgericht, maar ondanks de ervaring van zijn land, de waarde van een voortzetting van de EU zag, ben ik onmiddellijk toegetreden. Ik hoop dat het gewicht van de jaren en mijn achtergrond mij enig inzicht heeft gegeven in de werking van Europa.